Rosteriet

Vi rostar allt vårt kaffe förhand i små gjutjärnsrostar för att få så jämn och stabil temperaturutveckling under rostprocessen. Även efter rostningen är det viktigt för oss att kunna hantera kvalitén varsamt, vi har därför valt att även packa allt vårt kaffe i syrefri miljö för att kvalitén ska hålla hela vägen fram till våra kunder.

Hitta till rosteriet

Lilla Kafferosteriet Produktioner
Södra Bulltoftavägen 51
21222 Malmö

Förädling av Specialkaffe

Ursprung

Kaffet kommer ursprungligen från västra Etiopien. Därifrån har plantan färdats handelsvägarna genom den arabiska halvaön.

Det tar cirka 4 år för en kaffebonde att få sin första skörd. Där efter får han skörd en gång om året. Det är kärnorna i frukten som vi vill åt och rosta för att sedan mala och brygga kaffe på.

För att få ut kärnorna kan bonden välja mellan att soltorka fruktköttet eller tvätta av fruktköttet för att lättare komma åt kärnorna. Där efter måste han torka kärnorna ytterligare tills de nått 13% fuktighet annars kommer kärnorna att mögla.

Hela processen måste ses över mycket noggrant för att kunna bibehålla kvalitén på kaffet. Kaffets ursprungliga smak får det precis som andra grödor genom rätt odlingsförhållande i form av vatten, soljus och näring från den jordmån den står på.

Bönderna använder en 100 gradig skala för bedöma kvalitén på sitt kaffe. Ligger kaffet över 84 poäng är det klassificerat som extra fint kaffe, och kallas då för “Specialkaffe”.

Kafferostning

För att utveckla kaffets över 800 aromer måste bönorna rostas men även för att underlätta bryggprocessen. Att rosta kaffe är precis som att laga mat. Bra råvaror kräver extra mycket uppmärksamhet. Rostas det för ljust smakar kaffet outvecklat men rostas det för mörkt smakar det bränt.

Precis som när vi brygger kaffe måste vi även hitta en bra balans när vi rostar. Annars kommer kaffets ursprungliga smak inte komma till sin fullo eller förstöras helt. Det är därför mycket viktigt att vara uppmärksam och följa hela rostprocessen för att kunna ta ut kaffet ur rosten när det ska tas ut. 15 sekunder för kort eller för lång kan förstöra den tilltänkta smakprofilen som bestämts av rostmästaren.

Bryggning

Bara för att bonden odlat ett bra kaffe och rostmästaren utvecklat bönans karaktär behöver inte det betyda att koppen kaffe som bryggs av samma kommer smaka gott. Det är därför viktigt att ha koll på följande punkter när vi brygger kaffe.

1. Dosering

När vi brygger filter och presskaffe ska vi hålla oss till 60-70g till 1liter vatten beroende på hur starkt vi vill att det ska smaka. När vi brygger en dubbel espresso på 8cl ska vi försöka dosera 16-20g kaffe av samma anledning. Detta styr du enklast med en bra våg.

2. Kontakttid

Som mest kan vattnet suga åt sig 30% kaffe ur bönan, resterande 70% är olösliga ämnen för vattnet. Om vattnet suger åt sig alla 30% får vi även med den bitterhet som sitter i skalet vi ska därför endast försöka få ut 18-22% kaffe oavsett vilken bryggmetod vi använder. Tiden det tar att få ut 18-22% kaffe varierar beroende på hur grovt du malt kaffet.

3. Vatten

En kopp filterkaffe består till 98,5 av vatten så ni kan förstå hur viktigt det är att använda bra vatten när vi brygger. Det första att tänka på är vattnets temperatur.

För att vattnet ska klara av att suga åt sig kaffets aromer behöver vattnet vara varmt men inte för varmt då förstörs smaken. Så försöka använda 92-96gradigt vatten vid bryggtillfället. Det andra vi bör tänka på är kvalitén på vattnet då bland annat kalk, klor och järn förstör kaffets ursprungliga karaktär. Använd filtrerat vatten om ni använder kaffe av hög kvalité.

4. Rengöring

Kaffe innehåller vegetabiliska oljor och precis som andra oljor när vi lagar mat kommer dessa att ligga kvar och härskna. Gör rent alla de ytor kaffet varit i kontakt med under bryggprocessen.

5. Förvaring

När vi rostat kaffet har vi satt igång en mängd kemiska processer i kaffet. Vi har framställt en livsmedelsvara. Precis som andra livsmedelsvaror reagerar dom med syret i luften och förstör smaken. Kaffet börjar att oxidera precis som när vi öppnar en flaska vin. Färskheten på hela kaffebönor är 1-2 veckor om vi sedan maler kaffet blir det lättare för syret att reagera med kaffet. Förvara därför ditt kaffe svalt och lufttätt, mal det sedan precis innan bryggtillfället för att få ut mest smak. Använd filtrerat vatten om ni använder kaffe av hög kvalité.