Bärets beståndsdelar

Ursprung

Kaffet kommer ursprungligen från västra Etiopien. Därifrån har plantan färdats handelsvägarna genom den arabiska halvaön.

Det tar cirka 4 år för en kaffebonde att få sin första skörd. Där efter får han skörd en gång om året. Det är kärnorna i frukten som vi vill åt och rosta för att sedan mala och brygga kaffe på.

För att få ut kärnorna kan bonden välja mellan att soltorka fruktköttet eller tvätta av fruktköttet för att lättare komma åt kärnorna. Där efter måste han torka kärnorna ytterligare tills de nått 13% fuktighet annars kommer kärnorna att mögla.

Hela processen måste ses över mycket noggrant för att kunna bibehålla kvalitén på kaffet. Kaffets ursprungliga smak får det precis som andra grödor genom rätt odlingsförhållande i form av vatten, soljus och näring från den jordmån den står på.

Bönderna använder en 100 gradig  skala för bedöma kvalitén på sitt kaffe. Ligger kaffet över 84 poäng är det klassificerat som extra fint kaffe, och kallas då för “Specialkaffe”.


Cheap christian louboutin discount and rolex replica cheap wedding dresses.