Bryggning

Bara för att bonden odlat ett bra kaffe och rostmästaren utvecklat bönans karaktär behöver inte det betyda att koppen kaffe som bryggs av samma kommer smaka gott. Det är därför viktigt att ha koll på följande punkter när vi brygger kaffe.

1. Dosering
När vi brygger filter och presskaffe ska vi hålla oss till 60-70g till 1liter vatten beroende på hur starkt vi vill att det ska smaka. När vi brygger en dubbel espresso på 8cl ska vi försöka dosera 16-20g kaffe av samma anledning.
Detta styr du enklast med en bra våg

2. Kontakttid
Som mest kan vattnet suga åt sig 30% kaffe ur bönan, resterande 70% är olösliga ämnen för vattnet. Om vattnet suger åt sig alla 30% får vi även med den bitterhet som sitter i skalet vi ska därför endast försöka få ut 18-22% kaffe oavsett vilken bryggmetod vi använder.
Tiden det tar att få ut 18-22% kaffe varierar beroende på hur grovt du malt kaffet.

3. Vatten

En kopp filterkaffe består till 98,5 av vatten så ni kan förstå hur viktigt det är att använda bra vatten när vi brygger. Det första att tänka på är vattnets temperatur.  För att vattnet ska klara av att suga åt sig kaffets aromer behöver vattnet vara varmt men inte för varmt då förstörs smaken. Så försöka använda 90-95gradigt vatten vid bryggtillfället. Det andra vi bör tänka på är kvalitén på vattnet då bland annat kalk, klor och järn förstör kaffets ursprungliga karaktär.
Använd filtrerat vatten om ni använder kaffe av hög kvalité. 

4. Rengöring
Kaffe innehåller vegetabiliska oljor och precis som andra oljor när vi lagar mat kommer dessa att ligga kvar och härskna.
Gör rent alla de ytor kaffet varit i kontakt med under bryggprocessen.

5. Förvaring
När vi rostat kaffet har vi satt igång en mängd kemiska processer i kaffet. Vi har framställt en livsmedelsvara. Precis som andra livsmedelsvaror reagerar dom med syret i luften och förstör smaken. Kaffet börjar att oxidera precis som när vi öppnar en flaska vin. Färskheten på hela kaffebönor är 1-2 veckor om vi sedan maler kaffet blir det lättare för syret att reagera med kaffet.
Förvara därför ditt kaffe svalt och lufttätt, mal det sedan precis innan bryggtillfället för att få ut mest smak. 


Cheap christian louboutin discount and rolex replica cheap wedding dresses.